Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników.

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 250 g
masło 270 g
jajko 3 szt
cukier puder 1/2 szklanki
cukier drobny 4 łyżki
kakao 3 łyżki
marcepan 200 g
likier adwokat 60 ml
twaróg 500 g
śmietana 30% 250 ml
płatki migdałowe 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników.

Kroki postępowania

1
170 g masła roztopić.
Czekoladowe herbatniki rozdrobnić w blenderze.
Krok 1 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
2
Do herbatników dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
3
Tak przygotowane ciastka wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm.
Tortownicę wyłożyć papierem żeby masło nie wyciekło.
Krok 3 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
4
Przygotować masę marcepanową 40 ml likieru z białej czekolady.
Jeśli nie mamy takiego likieru,to możemy go zastąpić adwokatem.
Krok 4 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
5
Masę marcepanową dokładnie wymieszać z likierem.
Krok 5 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
6
W oddzielnej misce ubić jajka z cukrem pudrem.
Krok 6 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
7
Do ubitych jajek dodać masę marcepanową.
Krok 7 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
8
Wszystko dokładnie zmiksować.
Krok 8 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
9
Następnie dodać twaróg i śmietanę.
Krok 9 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
10
Miksować kilka minut.
Krok 10 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
11
Masę serową wylać do wcześniej przygotowanej tortownicy.
Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 11 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
12
Upieczony sernik pozostawić do wystygnięcia na kilka godzin.
Krok 12 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
13
Kiedy sernik wystygnie zrobić polewę.
Roztopić 100 g masła.
Dodać kakao,cukier drobny i 20 ml likieru z białej czekolady.
Krok 13 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
14
Wystudzony sernik ozdobić polewą i płatkami migdałów :-)
Krok 14 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kikiriki 09.07.2014 09:17
kusisz tymi pysznościami :)
norweska20 12.03.2014 09:05
rewelacyjny serniczek
migotka28 11.03.2014 22:45
apetyczny serniczek
anemon 11.03.2014 07:26
Smaczne połączenie smaków.
Janina 10.03.2014 10:09
Wspaniały serniczek, pycha;)
V_kuchareczka 09.03.2014 21:30
wspaniały sernik
idealme 09.03.2014 21:17
nie przepadam za marcepanem, ale na taki sernik bym się skusiła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak