Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą orzechową

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkop
jajko 6 szt
cukier kryształ 1 szklanka
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
orzechy włoskie 30 dkg
cukier kryształ 1 szklanka
mleko 1 szklanka
masło 1 kostka
poncz
herbata 1/2 szklanki
cytryna 1/2 sztuki
wódka 1 kieliszek
Do dekoracji:
Polewa:

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą orzechową

Kroki postępowania

1
Z podanych składnik przygotować biszkopt. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na blaszce 20x35 cm. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części.
Krok 1 - Biszkopt z masą orzechową foto
2
Mleko z cukrem zagotować, dodać zmielone orzechy i smażyć 5-10 minut, cały czas mieszając. Wyłączyć gaz pod garnkiem i dodać masło z margaryną. Mieszać do połączenia składników.
Krok 2 - Biszkopt z masą orzechową foto
3
Biszkopta nasączyć, przełożyć ciepłą masą, udekorować polewą i schłodzić. Smacznego :)
Krok 3 - Biszkopt z masą orzechową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 05.04.2014 14:03
chętnie spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak