Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy ziemniaczane

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 3 szt
drożdże 3 dkg
mleko 3 łyżki
cukier kryształ 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy ziemniaczane

Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć sok. Dodać mąkę, żółtka, sól i cukier. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i kiedy zaczną pracować, dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

Wyrośnięte ciasto wymieszać z ubita na sztywno pianą z białek.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 09.03.2014 18:00
jeszcze takich nie próbowałam
Lidzia 09.03.2014 17:31
Takich jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak