Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZIEMNIAKI HASSELBACK

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniak 6 sztuk
czosnek 1 główka
rozmaryn 1 gałązka
sól 1 do smaku
pieprz 1 do smaku
oliwa 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: ZIEMNIAKI HASSELBACK

Piekarnik na 200°C.
Oliwę/ masło wlewamy do rondla, podgrzewamy i dodajemy rozmaryn, gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy dokładnie i osuszamy, kroimy bardzo cienkie plasterki nie przecinając ziemniaka do końca. (Można je ułożyć na dużej łyżce, wtedy krojenie pasków jest łatwiejsze, ponieważ łyżka chroni przed przecięciem plasterka do końca.) Obieramy czosnek i kroimy w bardzo cienkie plasterki, które wkładamy między plastrami ziemniaków. Tak przygotowane smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 30 minut i zmniejszamy temperaturę do 180°C. Po pół godzinie wysuwamy blachę, posypujemy ziemniaki solą i pieprzem, smarujemy jeszcze raz resztką oliwy, zmniejszamy temperaturę do 150°C, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są już gotowe i serwujemy. Można je podać z sosem czosnkowym ułożonym obok.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 24.04.2014 22:47
aż ślinka cieknie
Lidzia 09.03.2014 07:18
Fantastyczne.
babajaga1969 09.03.2014 04:35
pyszne te ziemniaczki
stef 08.03.2014 23:58
Lubię takie hasselbacki przekładane boczkiem i serem,pycha.
Milka100 08.03.2014 22:07
pyszne ziemniaczki
elka72 08.03.2014 22:04
Smaczniutkie ziemniaczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak