Przepis i sposób przygotowania na: ZIEMNIAKI HASSELBACK
Oliwę/ masło wlewamy do rondla, podgrzewamy i dodajemy rozmaryn, gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy dokładnie i osuszamy, kroimy bardzo cienkie plasterki nie przecinając ziemniaka do końca. (Można je ułożyć na dużej łyżce, wtedy krojenie pasków jest łatwiejsze, ponieważ łyżka chroni przed przecięciem plasterka do końca.) Obieramy czosnek i kroimy w bardzo cienkie plasterki, które wkładamy między plastrami ziemniaków. Tak przygotowane smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 30 minut i zmniejszamy temperaturę do 180°C. Po pół godzinie wysuwamy blachę, posypujemy ziemniaki solą i pieprzem, smarujemy jeszcze raz resztką oliwy, zmniejszamy temperaturę do 150°C, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są już gotowe i serwujemy. Można je podać z sosem czosnkowym ułożonym obok.