Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z dorsza ze skordalią.

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dorsz 30 dag
ziemniaki gotowane w mundurkach 20 dag
cebula 1 szt
pietruszka zielona 1 łyżka
jajko 1 szt
śmietana 18 proc 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 0,5 łyżeczki
sól
cząber

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z dorsza ze skordalią.

Kroki postępowania

1
Ugotować ziemniaki w łupinie, obrać i utłuc.
Krok 1 - Krokiety z dorsza ze skordalią. foto
2
Mięso ryby zmielić, połączyć z ziemniakami, dodać posiekaną cebulę. śmietanę, cząber, natkę ,jajko, pieprz i sól.
Krok 2 - Krokiety z dorsza ze skordalią. foto
3
Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe krokiety.
Krok 3 - Krokiety z dorsza ze skordalią. foto
4
Krokiety smażyć we frytkownicy lub w rondlu w temp.180stop.,aż zbrązowieją.
Krok 4 - Krokiety z dorsza ze skordalią. foto
5
Osączyć i podawać z ziemniaczaną skordalią i warzywami.
Tak przygotowane krokiety są bardzo delikatne i dobrze komponują się z wyrazistą skordalią.
Skordalia to rodzaj puree sporządzany np .z ziemniaków, migdałów czy namoczonego chleba..Wyśmienita alternatywa dla hummusu.W Grecji skordalię podaje się z rybą.
Krok 5 - Krokiety z dorsza ze skordalią. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 08.03.2014 18:06
Rybka z dodatkiem ziemniaków na pewno jest delikatna .
bazylka 08.03.2014 17:16
Świetne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak