Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem z serem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak mrożony 450 g
gouda 175 g
twarożek 75 g
śmietana 18 proc 3 łyżki
jaja 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
masło 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
masło 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
mleko 3,2% 3/4 szk
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
serek topiony w plasterkach, 6 plajstrów
gouda 175 g
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem z serem

Dodatkowo w składnikach jest makaron Cannelloni 250 g.

W garnku dusimy szpinak, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Trochę dusimy aby odparowała się woda. Studzimy farsz, dodajemy jajka, serek twarogowy ziołowy, śmietanę,starty ser edamski - wszystko mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.

Napełniamy cannelloni farszem i układamy w naczyniu. Na makaron układamy serek topiony w plasterkach, wszystko polewamy beszamelem.

Beszamel:
W garnuszku (takim większym) rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, chwilę ją smażymy a następnie porcjami dolewamy mleko, ciągle mieszamy. Sos należy gotować przez kilka minut nie przerywając mieszania. Doprawiamy go solą pieprzem oraz startą gałką muszkatołową i starty ser sera.

Wszystko zapiekamy w piekarniku ok. 20-35 min. w temp. 170 st. C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 01.04.2014 16:25
Po prostu uwielbiam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak