Przepis i sposób przygotowania na: Biały tort
Masa: Całe jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie ubijać na parze aż będą gorące. Wystudzić co jakiś czas mieszając. Kawę zalać odrobiną wrzątku, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać wystudzone jajka. Kiedy połączą się z masłem dodać kawę i spirytus.
Biszkopta przekroić na 3 części, nasączyć, przełożyć masą kawową.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić i połączyć z bitą śmietaną. Tak przygotowana masę rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Boki obsypać płatkami migdałowymi, a wierzch udekorować perełkami.