Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bezowo-borówkowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier puder 1 szklanka
żółtko jajek 3 szt
margaryna 10 dkg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 5 łyżek
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
Pianka:
białko 3 szt
cukier kryształ 1 szklanka
sok z cytryny 2 łyżki
sól szczypta
borówka amerykańska 60 dkg
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bezowo-borówkowe

Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i mleko. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na natłuszczoną tortownicę i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni (do lekkiego zrumienienia).Wyjąc z piekarnika i lekko przestudzić.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soku z cytryny i soli. Porcjami wsypywać cukier. Do ubitej piany dodać umyte i oprószone mąką ziemniaczaną borówki, wymieszać i wyłożyć na ciasto.

Wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 08.03.2014 16:21
Ale pyszności ;))
czarrna 08.03.2014 15:53
Idealne do wykorzystania nadmiaru owoców, polecam :)
jowant 08.03.2014 15:18
bardzo ciekawy przepis :)
nogawkuchni 08.03.2014 14:26
Bardzo ciekawe i z pewnością pyszne ciasto,wygląda zachęcająco,ciekawe połączenie smaków,pyszny deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak