Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini pizze

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto drożdżowe:
mąka pszenna 20 dkg
drożdże 15 g
cukier kryształ 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
woda ciepła 3/4 szklanki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Czosnek suszony Prymat
Nadzienie:
ogórek kiszony 1 szt
pieczarki 3 szt
pomidor 2 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
sos
przecier pomidorowy 2 łyżki
ketchup pikantny 1 łyżka
sól do smaku
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
chili Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mini pizze

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier. Wymieszać z mąką i przyprawami, dodać sól i oliwę, po czym wyrobić ręką na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować, wycinać szklanką okrągłe placuszki i układać je na wyłożonej pergaminem blaszce.

Składniki sosu wymieszać i posmarować każdy placuszek. Ogórka, pomidory i pieczarki pokroić w plasterki i układać na placuszkach.

Każdy placuszek posypać startym żółtym serem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi.

Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak