Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynaderki duszone z purée z marchewki Tomka Jakubiaka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cynaderki 1 kg
Liść laurowy suszony Prymat
kalafior 1 szt.
pepperoni 1 zielona
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
czosnek 5 ząbków
olej rzepakowy 1 łyżka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
woda 1 szklanka
marchewka 1 pęczek
masło 1/2 szklanki
cukier brązowy 1 szczypta
sól
pieprz
śmietana kremówka 3 łyżki
kurkuma
trybula
sok z cytryny 1/2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Cynaderki duszone z purée z marchewki Tomka Jakubiaka

Tomek Jakubiak poleca:
Cynadreki oczyść, dokładnie wypłucz i gotuj przez 30 minut z liśćmi laurowymi.
Kalafiora, paprykę, cebulę dymkę ze szczypiorem i cynaderki pokrój na mniejsze kawałki.
Na oleju przysmaż kalafior. Dopraw gorczycą. Dodaj całe ząbki czosnku, paprykę, cebulki i cynaderki. Wszystko zalej koncentratem i wodą. Dodaj listek laurowy. Przykryj i duś, aż cynaderki będą miękkie i będą rozpływać się w ustach. Do gotowych cynaderek dorzuć świeży szczypior.

Przygotuj puree. Marchewki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przysmaż je na klarowanym maśle. Dodaj szczyptę brązowego cukru. Podsmaż chwilę i przełóż do blendera. Zmiksuj je ze śmietaną. Dopraw kurkumą, solą, pieprzem, trybulą i sokiem z cytryny.

Cynaderki podawaj z puree z marchewki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak