Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grahamki z maszyny do chleba

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
olej 2 łyżki
miód 1 łyżka
cukier brązowy 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
mąka 2,5 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka pełnoziarnista 1/2 szklanki
drożdże suche 7 g
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Grahamki z maszyny do chleba

Kroki postępowania

1
Mąka ze składników:
2,5 szklanki mąki graham + trochę do posypania bułeczek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

jajko+ łyżka mleka do posmarowania bułeczek

Do pojemnika na ciasto w maszynie do chleba wlewamy ciepłe mleko i ciepłą wodę. Dolewamy olej i miód. Wsypujemy cukier i sól, a następnie wszystkie mąki zmieszane ze sobą. Robimy małe wgłębienie w mące i wsypujemy tam suche drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania cista. Gotowe ciasto wyjmujemy z maszyny.
Krok 1 - Grahamki z maszyny do chleba foto
2
Dzielimy na 8-10 równych części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Krok 2 - Grahamki z maszyny do chleba foto
3
Następnie bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym widelcem z łyżką mleka i posypujemy mąką graham. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 25 minut.
Krok 3 - Grahamki z maszyny do chleba foto
4
Grahamki
Krok 4 - Grahamki z maszyny do chleba foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 07.03.2014 09:38
Na śniadanko super
Tahitha 07.03.2014 09:24
Super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak