Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa meksykańska po mojemu

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 500 g
cebula 1
marchew 2
papryka czerwona 1
kukurydza w puszce 1 puszka
fasola czerwona z puszki 1 puszka
groszek konserwowy 1 puszka
ziemniaki 600 g
rosół 2 l
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
Papryka słodka mielona Prymat
przyprawa meksykańska
Liść laurowy suszony Prymat 2
Ziele angielskie całe Prymat 2
mąka 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
olej 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa meksykańska po mojemu

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać, umyć i także pokroić w kostkę. Paprykę po umyciu tak samo jak inne warzywa także drobno pokroić. Kukurydzę, groszek i fasolę odsączyć z zalewy ale fasolkę dobrze byłoby przepłukać dodatkowo wodą. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć razem z papryką i cebulą. Gdy mięso się podsmaży wlać rosół i dusić pod przykryciem 15 minut a potem dodać marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy i dalej chwilę gotować a potem dodać ziemniaki ( jeżeli mamy gatunek ziemniaków, które się długo gotują to należy je dodać razem z marchewką ). Gdy wszystko jest miękkie dodać odsączone składniki, zagotować zupę, ewentualnie doprawić i zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Zupę ponownie zagotować i podawać gorącą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 09.03.2014 14:43
polecam bo jest smaczna
cukiereczek 09.03.2014 10:41
idealna.apetyczna
Ania84 07.03.2014 09:34
fajna zupa, smacznie wygląda:) gatuluję pomysłu na dekoracje :)
sylwia_sl 07.03.2014 09:27
Smaczna, sycąca zupa
norweska20 07.03.2014 09:12
apetyczna propozycja
Paolcia 07.03.2014 09:04
super przepis :) muszę spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak