Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna babka w wiosennych kolorach

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
mąka 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 150 gram
śmietana 4 łyżki
galaretka 1 opakowanie
mleko 4-5 łyżek
kisiel 4 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna babka w wiosennych kolorach

Kroki postępowania

1
Margarynę przełożyć do rondelka i ogrzewać do rozpuszczenia i zostawić do lekkiego ostygnięcia. Jajka wbić do miski i utrzeć do puszysty krem z cukrem.
Krok 1 - Wielkanocna babka w wiosennych kolorach foto
2
Następnie cienkim strumieniem dodawać roztopioną i jeszcze ciepłą margarynę. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie partiami dosypywać ją do masy jajecznej na przemian ze śmietaną.
Krok 2 - Wielkanocna babka w wiosennych kolorach foto
3
Ucierać do momentu aż składniki ciasta dobrze się połączą. Ciasto podzielić na cztery równe części i do każdej dodać po jednym kolorze kisielu, do ostatniej porcji ciasta dodać galaretkę i po łyżce mleka. Dobrze wymieszać.
Krok 3 - Wielkanocna babka w wiosennych kolorach foto
4
Foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką.Następnie nakładać ciasto po łyżce z każdego koloru na przemian. Piec w 180 st około 55-60 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, ostudzić i delikatnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Wielkanocna babka w wiosennych kolorach foto
5
Smacznego!
Użyłam kisielu- wiśniowego, pomarańczowego i zielone jabłuszko a galaretkę blue curacao.
Krok 5 - Wielkanocna babka w wiosennych kolorach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak