Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO DROŻDZOWE Z TRUSKAWKAMI

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 600 g
jajko 1 sztuka
cukier 6 łyżek
sól szczypta
mleko szklanka 1
woda 2-3 łyzki
masło 3 łyzki
drożdże 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO DROŻDZOWE Z TRUSKAWKAMI

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (niegorące mleko), 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie zagnieść ponownie. Następnie rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej wcześniej formy.
Robimy Kruszonkę: potrzebujemy 4 łyżki mąki, 2 łyzki masła i 2 łyżki cukru pudru
Składniki na kruszonkę wsypac do miseczki i wolno wymieszać.
Na wierzch ciasta ułożyć truskawki i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bercik1 15.07.2011 22:44
Lubię takie
Barbara55 23.05.2011 15:52
lubię truskawki i ciasta truskawkowe
Misiakova 01.04.2011 07:20
mniam
IlonaAlbertos 27.01.2011 13:03
Lubię takie ciasta.
amorzenek 18.09.2010 15:15
lubie takie
Krzysztof42 06.07.2010 13:22
super
iwa643 27.05.2010 19:49
a sezon truskawkowy tuz tuz
Gosia_60 17.05.2010 22:58
Takie miałam przez weekend :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak