Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batoniki musli z żurawiną i pomarańczą

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza 1 szt
cukier 50 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
miód 2 łyżki
masło 20 g
żurawina suszona 3/4 szklanki
płatki migdałowe 100 g
morele suszone 8 szt
płatki owsiane 2 szklanki
wiórki kokosowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki musli z żurawiną i pomarańczą

Pomarańcze myjemy i parzymy wrzątkiem. Do garnka ścieramy skórkę z pomarańczy, następnie wyciskamy z niej sok i dodajemy cukier, cukier waniliowy, masło oraz miód. Gotujemy do wrzenia a następnie redukujemy nieco płyn przez około 5 minut na małym ogniu. Siekamy na małe kawałeczki żurawinę i morelę. Do garnka dokładamy płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i bakaliami. Gotujemy jeszcze przez chwilę cały czas mieszając. Masa powinna się zbijać w grudki. Keksówkę lub prostokątne naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i ugniatamy ją na płaską stroną łyżki. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 05.12.2014 20:23
o. muszę takie zrobić
Romanowka 06.03.2014 10:11
bardzo lubię takie batoniki, super się sprawdzają na wędrówkach po górach
Barbara13 06.03.2014 09:56
świetny sposób na domową pyszną przekąskę
luna76 06.03.2014 09:52
Uwielbiam!!! Domowe są najlepsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak