Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z jabłkiem i bezą

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 150 gram
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczka
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 1 łyżka
cukier puder 2 łyżka
masło 125 ram
jabłko 4 sztuka
cytryna sok
cukier do smaku
woda 1/4 szklanka
białko 2 sztuka
cukier puder 110 gram
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z jabłkiem i bezą

Mąkę z proszkiem przesiewam na stolnicę, dodaję cukier puder, żółtko, śmietanę i margarynę, składniki drobno siekam nożem i zagniatam ciasto.

Foremki do babeczek smaruję margaryną, wykładam je ciastem i odkładam do lodówki.

Jabłka obieram i kroję w niedużą kostkę,wrzucam je do garnka polewam je sokiem z cytryny, zalewam wodą i gotuję aż woda wyparuje a jabłka zrobią się miękkie, ja nie dodawałam cukru ponieważ moje jabłka były słodkie.

Babeczki wykładam jabłkami i piekę je w piekarniku nagrzanym do 190' przez 15-20 minut.

W międzyczasie ubijam na sztywno białka z solą, a następnie z cukrem pudrem, bezę kładę na tartaletkach i piekę jeszcze około 5 minut aż wierzchy się ładnie zarumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elka72 06.03.2014 19:38
Super! Aż nabrałam ochoty by takie zrobić.
DorotaZ 06.03.2014 17:02
Wyglądają rewelacyjnie:)
wyattearp 06.03.2014 12:32
wygląda obłędnie -a jak musi smakować :)
kornelcia 06.03.2014 08:25
zdjęcia rewelka...wypiek też rewelacyjny
adelajda 06.03.2014 08:19
lubię wszystko co z bezą
Megg 06.03.2014 00:51
przepyszne!!!
APM 05.03.2014 23:17
Dziękuję bardzo :)
Jadwiga/Jaga85 05.03.2014 23:01
Twoje zdjęcia powalają!!!! SUPER!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak