Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik jagodowy z borówką amerykańską

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 2 sztuki
mąka 2 łyżki
mąka ziemniaczna 2 łyżki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
kakao 1 łyżka
masa
Żelatyna wieprzowa Prymat 15 gram
woda 1/4 szklanki
jogurt jagodowy 200 gram
konfitura z borówki 2 łyżki
smietana kremowa 275 gram
śmietan fix 2 opakownia
cukier 2 łyżki
borówki 125 gram
dekoracja
śmietana kremowa 30% 200 gram
cukier puder 1 łyżka
borówki 20 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik jagodowy z borówką amerykańską

Biszkopt:

Mąki przesiać do miseczki, dodać proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać, odłożyć na bok. Do drugiej miski przełożyć białka i ubić je na sztywno. Stopniowo dodać do nich cukier i dobrze wymieszać. Dodać po jednym żóltku i wymieszać dobrze. Następnie partiami dodawać suche składniki i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.


Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piekarni rozgrzać do 180 st i wstawić ciasto.Piec około 20-25 minut do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Gdy lekko przestygnie wyjąć z piekarnika i ostudzić zupełnie. Następnie wyjąć z formy i położyć na blacie wyłożonym papierem spodem do góry. Zostawić na noc.
Kolejny dzień:

Nasączenie:

Do rondelka przełożyć konfiturę i dodać łyżkę wody. Zagotować,aż się rozpuścić. Przetrzeć przez sito. Płyn który otrzymamy połączyć z wodą i dobrze wymieszać.

Krem:

Żelatynę przełożyć do miseczki małej i wlać wodę. Zostawić do napęcznienia. Do dużej miski przełożyć jogurt jagodowy i dodać konfiturę. Wymieszać dobrze mikserem. W kąpieli wodnej rozpuścić żelatynę i płynną przelać do jogurtu. Ponownie dobrze wymieszać. Odłożyć miskę do lodówki na około 10 minut aby masa lekko stężała. Po tym czasie do kolejnej miski przelać śmietanę, dodać cukier i wymieszać mikserem. Dodać zagęstnik i ubić na sztywno. Ubitą śmietanę przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać delikatnie mikserem.

Wykonanie:

Biszkopt przekroić na pół. Na paterę położyć pierwszy krążek biszkopta, zapiać obręcz od tortownicy i nasączyć biszkopt płynem jagodowym. Na nasączony płat rozsmarować połowę kremu. Na kremie ułożyć wszystkie borówki. Na borówki rozsmarować resztę kremu. Drugi biszkopt także nasączyć ale stroną która będzie dotykała kremu ( wierzch powinien zostać suchy), połozyć go na kremie i delikatnie docisnąć. Odłożyć torcik do lodówki na 3-4 godziny.

Wierzch/dekoracja:

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Z tortu odpiąć obręcz tortownicy.Delikatną warstwę śmietany rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Następnie wycisnąć małe rozetki na całej powierzchni tortu. Na koniec ułożyć połówki borówek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 06.03.2014 14:28
bardzo dziękuję:) też czekam z utęsknieniem na lato i owocowy sezon:)
Rafcio 05.03.2014 23:03
wspomnienie lata :)
BernadettaP 05.03.2014 22:47
Właśnie dziś myślałam, że wiele bym dała za słoiczek jagód i nie mogę się już lata doczekać :)
aisoglam 05.03.2014 22:46
Pysznie się prezentuje :)
Małgorzata9 05.03.2014 20:50
wspaniały torcik
adelajda 05.03.2014 20:30
wygląda super !!!
Niki22 05.03.2014 20:29
ja poproszę kawałeczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak