Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa osełka masła

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana kremowa 30% 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa osełka masła

Do plastikowej butelki wlać śmietanę, szczelnie zakręcić. Potrząsać butelką przez około 30 minut, aż poczujemy, że robi się ciężka i zauważymy, że w mleku zaczynają się tworzyć grudki masła. Butelkę rozciąć i wyciągnąć masło. Masło włożyć do miseczki z wodą i drewnianą łyżką wyciskać z niego resztki maślanki. Na koniec uformować na kształt osełki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 14.08.2014 14:33
Domowe masełko najlepsze :-)
monia2005 06.03.2014 13:13
ja również jestem ciekawa ile takiego masełka wyjdzie ,pomysł fajny chętnie bym spróbowała
IZABELA29 06.03.2014 08:36
z 1 litra to malutko
Christopher 06.03.2014 00:08
Smak na pewno dobry,ale ciekawi mnie ile dag masła uzyskamy.
Rafcio 05.03.2014 23:05
takie masło to najlepsze
Aleksandraa 05.03.2014 20:11
oj domowe masełko ma w sobie to coś :) i ta satysfakcja że się je samemu zrobiło :)
andrej 05.03.2014 19:54
fantastyczne
Niki22 05.03.2014 19:50
prawdziwe smaki dzieciństwa :)
Gracer 05.03.2014 19:48
takie jak lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak