Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki żurawinowe z twarogiem, serem białym typu włoskiego, żurawiną i nutką anyżu
mąka do posypywania stolnicy
Z podanych składników wychodzi około 60 sztuk
FARSZ: Gwiazdkę anyżu rozdrabniamy drobniutko w blenderze, wsypujemy ją do miski. Do anyżu dodajemy sery i dokładnie rozcieramy, następnie dodajemy cukier puder i żurawinę i wszystko dokładnie ucieramy.
CIASTO: Żurawinę wrzucamy do blendera, w którym rozdrabnialiśmy anyż (ciasto będzie miało jego delikatny smak) i rozdrabniamy ją bardzo drobno (aż trochę się pozlepia). Z wszystkich podanych składników(pierwsze 6 pozycji z listy) wyrabiamy ciasto. Dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane roztopionym masełkiem.