Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki żurawinowe z twarogiem, serem białym typu włoskiego, żurawiną i nutką anyżu

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 3/4 szkl
gorąca woda 3/4 szkl
jajko
olej 2 łyżki
sól szczypta
żurawina 40 g
twaróg 380 g
żurawina 180 g
cukier puder 35 g
anyż gwiazdki 1

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki żurawinowe z twarogiem, serem białym typu włoskiego, żurawiną i nutką anyżu

ser biały typu włoskiego 380 g
mąka do posypywania stolnicy

Z podanych składników wychodzi około 60 sztuk

FARSZ: Gwiazdkę anyżu rozdrabniamy drobniutko w blenderze, wsypujemy ją do miski. Do anyżu dodajemy sery i dokładnie rozcieramy, następnie dodajemy cukier puder i żurawinę i wszystko dokładnie ucieramy.
CIASTO: Żurawinę wrzucamy do blendera, w którym rozdrabnialiśmy anyż (ciasto będzie miało jego delikatny smak) i rozdrabniamy ją bardzo drobno (aż trochę się pozlepia). Z wszystkich podanych składników(pierwsze 6 pozycji z listy) wyrabiamy ciasto. Dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane roztopionym masełkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 05.03.2014 20:01
jak zawsze super pomysły i boskie zdjęcia :)
Kolorowa 05.03.2014 19:22
Bardzo ciekawe pierożki ;)
elka72 05.03.2014 18:32
Mniam,ale apetyczne :)
idealme 05.03.2014 16:01
wow, chciałabym je wszystkie zjeść!
MarcinGotuje.pl 05.03.2014 15:49
ciekawe :) muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak