Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak postny z suszonymi grzybkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 500 g
grzyby suszone
cebula 1 szt.
mąka pszenna 1 - 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak postny z suszonymi grzybkami

Kapustę kiszoną włożyć do garnka i zalać wodą. UWAGA: Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją przed gotowaniem wypłukać w ciepłej wodzie i odcisnąć.

Wrzucić kilka suszonych grzybków, zagotować i gotować do miękkości kapusty.

Gdy kapusta jest już miękka zrobić zasmażkę; w tym celu na rozgrzanym oleju zrumienić posiekaną cebulę. Dodać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać. Smażyć chwilę. Zasmażkę dodać do zupy i zagotować.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Kucharek.

Do takiego kapuśniaku doskonale pasują ugotowane osobno ziemniaki.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 05.03.2014 15:54
Lubię kapuśniak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak