Sposób przygotowania

1. Żeberka zalewamy wodą(do 3/4 wysokości garnka). Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 35-40 minut - dopóki żeberka nie zmiękną.
2. Ziemniaki kroimy w kostkę, podobnie seler. Pietruszkę również kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie warzywa dodajemy do garnka. Gotujemy całość na małym ogniu ok. 15 minut.
3. Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy kapustę, którą wcześniej kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy kolejne 10 minut.
4. Na patelni podsmażamy pokrojony surowy boczek, a następnie kiełbasę. Gdy się podsmażą, dodajemy do zupy.
5. W tym czasie siekamy cebulę i podsmażamy na patelni. Gdy się ładnie zeszkli, dodajemy mąkę i zasmażamy ok. 2-3 minut. Zasmażkę dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy.
6. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku i gotujemy jeszcze 3-4 minutk

(przepis na 5 litrowy garnek) :)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Cranberry

    pyszny kapuśniaczek :)
  • 1
    to4-8
    Opublikowano

    Mniam

    Wieki temu jadłam kapuśniak! Aż mi zapachniało :)
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    kasiaw

    uwielbiam kapuśniaczek
  • 1
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    jak dawno nie jadłam :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magula

    Lubię taki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Lidzia

    Kapuśniak, to jest to.
  • 1
    original
    Opublikowano

    mysza75

    Moje smaki, moja zupka ulubiona
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    gosiag

    bardzo lubie kapusniak

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !