Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z fenkuła i białych warzyw

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

koper włoski 2 sztuka
ziemniaki 2 sztuka
seler 1/2 sztuka
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
por 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
kminek Prymat 1/4 łyżeczka
ziele angielskie 1 sztuka
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
sól do smaku
śmietana 30% 1/2 szklanka
bulion warzywny 2 szklanka
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z fenkuła i białych warzyw

Warzywa obrać, umyć i pokroić na części, nie trzeba tego robić zbyt dokładnie, bo zupa będzie miksowana. W garnku na oliwie i maśle podsmażyć pokrojoną cebulę, smażyć przez chwilę często mieszając, dodać posiekany czosnek i przyprawy. Smażyć od czasu do czasu mieszając, a następnie wlać bulion i dodać pozostałe warzywa. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa będą miękkie.

Zupę zdjąć z gazu do lekkiego przestygnięcia. Następnie wyjąć z zupy ziele angielskie i zmiksować ją blenderem na gładki krem.

Garnek z zupą postawić na gazie, podgrzać, wlać śmietanę i w razie potrzeby jeszcze raz doprawić do smaku.
Zupę podawać z grzankami z białego pieczywa posypaną świeżym majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena 05.07.2016 10:40
Czegoś takiego jeszcze nie próbowałam :)
Grazyna0211 10.12.2015 21:55
dobry pomysł
Granita 10.09.2014 14:36
ciekawe zestawienie składników
Margo1 01.08.2014 09:20
fantastyczny kremik
Klausia 22.06.2014 21:00
ciekawe smaki :)
pawlito 18.06.2014 08:47
nie jadłem jeszcze takiego
kate.500 16.06.2014 22:55
pyszne danie
anemon 14.05.2014 21:17
Bardzo Wam dziękuję.
mysza75 12.05.2014 11:18
nie jadłam jeszcze zupka wygląda wspalniale
anemon 09.04.2014 22:12
Bardzo Wam dziękuję, a zupę polecam, ja ją uwielbiam.
barbara11561 09.03.2014 12:01
na pewno była bardzo smaczna:)
Katarzyna/kate1980 07.03.2014 17:48
fajna zupka
Wacław 06.03.2014 16:03
bardzo ciekawa zupa,na pewno smaczna !
anemon 05.03.2014 12:13
Surowy fenkuł ma lekko anyżowy smak, ale po ugotowaniu jest on zupełnie niewyczuwalny. Zupę Wam polecam, bo oprócz tego, że świetnie smakuje, to jest niezwykle zdrowa.
Mniam 05.03.2014 12:00
Fajna zupa krem. Ciekawe jak smakuje, bo jeszcze takiej nie jadłam.
Ania84 05.03.2014 11:34
ooo takiej jeszcze nie jadłam :)
Romanowka 05.03.2014 11:19
bardzo lubię koper włoski, zupka z pewnością pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak