Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana fasolka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

fasola konserwowa 1 puszka
boczek wędzony 15 dkg
por (biała część) 1 szt
olej 2 łyżki
śmietana 30% 1/2 szkl
koper 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana fasolka

Do żaroodpornego naczynia wykładamy odsączoną fasolkę. Na rozgrzanym oleju smażymy boczek pokrojony w kostkę. Po zarumienieniu wyjmujemy go łyżką cedzakową, tak żeby nie zużyć oleju na którym był smażony.
Boczek wykładamy na fasolkę, następnie na tej samej patelni podsmażamy por pokrojony w krążki, gdy się lekko podsmaży wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy świeży koperek. Gorącym sosem zalewamy fasolkę, powierzchnie wyrównujemy i posypujemy bułką tartą. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 200 stopni ok 20 min. aż bułka tarta się zarumieni.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kaprysiek 10.03.2014 21:29
W takim wydaniu tego jeszcze nie jadłem, zawsze w sezonie uwielbiam fasolkę szparagową z bułką tartą. Twój przepis przebija wszystko.
blankkaa 05.03.2014 11:16
Zdecydowanie mój faworyt do obiadu!
Ania84 05.03.2014 10:51
musi być dobra z boczusiem i bułką tartą :)
Kuchenka 05.03.2014 10:21
podoba mi się
adelajda 05.03.2014 10:07
dobra fasolka
Patriszja
Patriszja 05.03.2014 10:00
To co lubie :) Świetny dodatek do obiadu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak