Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz holenderski

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso na gulasz 1/2 kg
cebula 3 sztuki
Goździki całe Prymat 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
masło
mąka
bulion 1 litr
por 1 sztuka
seler naciowy 1 łodyga
papryka czerwona 1/2 sztuki
koper włoski
sos sojowy 6 łyżek
ocet winny czerwony 2-3 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz holenderski

Mięso myję, suszę na ręczniku papierowym i kroję w kawałki. Do miski wsypuję mąkę, sól i pieprz, obtaczam kawałki mięsa. Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę do zrumienienia. Dodaję liście laurowe i goździki. Podsmażam przez chwilę, podlewam rosołem, sosem sojowym i odrobiną octu, dodaję pokrojone warzywa i duszę pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając by się nie przypalił. Jak mięso zmięknie, a sos się zredukuje i zgęstnieje doprawiam ewentualnie solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i surówką z czerwonej kapusty. Ja zaś podałam z białym pieczywem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 25.04.2014 11:16
pycha lubię taki
Anna20 05.03.2014 12:19
bardzo lubię gulasze :)
luna76 05.03.2014 10:14
Dziękuję :) Mojej rodzince bardzo smakował :)
blankkaa 05.03.2014 09:42
Uwielbiam wszystkie gulasze i zupy gulaszowe. Ten przepis choć inny niż te, których do tej pory próbowałam, wydaje się być idealnym połączeniem mięsa, warzyw i przypraw. Koper włoski musi dodawać wspaniałego aromatu.
sylwia_sl 05.03.2014 09:31
konkretny i smaczny obiad
Paolcia 05.03.2014 09:27
mmm apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak