Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki serowe mojej babci Ani

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 szt
mąka pszenna 2-3 szklanki
cukier waniliowy 1 op
śmietana 3 łyżki
cukier 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
spirytus 1 łyżka
olej do smażenia
ser biały 500 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki serowe mojej babci Ani

Kroki postępowania

1
Najlepsze na świecie i takie które będę pamiętać do końca życia, robiła moja babcia Ania.
Specjalnie dla wnuków, były zawsze gdy tylko przyjeżdżaliśmy w odwiedziny.
Niezapomniany smak dzieciństwa :D
Krok 1 - Oponki serowe mojej babci Ani foto
2
Wszystkie składniki zagnieść razem na miękkie, ale nie klejące się ciasto. Obficie podsypując, cienko rozwałkować i wycinać oponki za pomocą np. szklanki od piwa i kieliszka.
Krok 2 - Oponki serowe mojej babci Ani foto
3
Wrzucać na głębszy olej, smażyć z obu stron chwilę. Osączyć z tłuszczu na ręcznik papierowy, posypać obficie cukrem pudrem. Robi się je niesamowicie szybko, są mięciutkie, nie tłuste, prostsze w wykonaniu niż pączki.
Krok 3 - Oponki serowe mojej babci Ani foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 09.03.2014 19:59
Słodkości,mniam :-)
everay 05.03.2014 12:43
pyszności :)
Marta1986 05.03.2014 09:58
słodko i smacznie:-)
Megg 05.03.2014 09:56
smaki mojego dzieciństwa, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak