Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakręcone pączki

4.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe:
mąka 0,5 kg
mleko 3/4 szklanki
masło 1/2 kostki
drożdże 5 dag
sól 1 szczypta
rum 1 kieliszek
żółtko jajek 4 sztuki
jajko 1 sztuka
cukier 1/2 szklanki
Nadzienie:
jabłka 450 gram obranych
cukier 3 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
olej do smażenia
białko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcone pączki

Kroki postępowania

1
Masło topimy. Studzimy.
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy pozostawimy do podrośnięcia.
Miedzy czasie jajka, żółtko i cukier ubijamy na puszysta masę.
Krok 1 - Zakręcone pączki foto
2
Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, mleko, sól oraz ubite jajka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Tuż przed końcem zagniatania dodajemy rum.
Krok 2 - Zakręcone pączki foto
3
Ciasto powinno odchodzić od ręki oraz garnka. Gotowe ponownie pozostawiamy do podrośnięcia (w ciepłe miejsce).
Krok 3 - Zakręcone pączki foto
4
Między czasie przygotowujemy nadzienie.
Jabłka kroimy w kostkę.
Krok 4 - Zakręcone pączki foto
5
Cukier łączymy z cynamonem.
Krok 5 - Zakręcone pączki foto
6
Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę.
Krok 6 - Zakręcone pączki foto
7
Wałkujemy na grubość około 1 cm formując prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wykładamy jabłka.
Krok 7 - Zakręcone pączki foto
8
Posypujemy je częścią cynamonowego cukru.
Krok 8 - Zakręcone pączki foto
9
Zwijamy roladę. Miejsce łączenia smarujemy wcześniej białkiem.
Krok 9 - Zakręcone pączki foto
10
Uformowana roladę kroimy w plastry o grubości około 2,5 cm. Plastry układamy na stolnicy i pozostawiamy by delikatnie podrosły.
Krok 10 - Zakręcone pączki foto
11
Podrośnięte ślimaczki przekładamy na rozgrzany olej i smażmy z obu stron do zrumienienia. Usmażone pączki wykładamy na papierowy ręczniczek. Wierzch posypujemy pozostałym cynamonowym cukrem.
Krok 11 - Zakręcone pączki foto
12
Polecam zamiast tradycyjnych pączków. Cynamonowo- jabłkowe nadzienie z pewnością może konkurować z różanym. Dodatkowo pączki mają inny, ciekawy kształt.
Krok 12 - Zakręcone pączki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 09.08.2014 08:16
Chętnie bym spróbowała.
gusia1000 07.03.2014 23:10
Głos oddany.
iziona 05.03.2014 13:38
Już mi się zbiera spory zapas Twoich przepisów do wypróbowania, ale nie mogę się powstrzymać ten też zapisuję :)
pierniczkowo 05.03.2014 10:59
fajne pączusie :)
czekoladka_m 05.03.2014 09:08
I kolejne pyszności:) Oj kusisz!!
ada.la 05.03.2014 08:54
fajny przepis
Aleksandra/Olcia 05.03.2014 08:52
ekstra pączki
malaczarna23 05.03.2014 08:39
pyszniutkie pączusie:) zjadłoby sie takie z jabłkami
gibli 05.03.2014 08:26
fajna odmiana pączków)
Ewelina1991 05.03.2014 08:05
muszę zrobić
agnieszka131919 05.03.2014 08:00
bardzo apetycznie wyglądają
Aga-25 05.03.2014 07:57
smakowita alternatywa
Agnieszka-87-25 05.03.2014 07:43
pyszne wypieki masz :))
Mniam 05.03.2014 07:28
Wspaniały pomysł.
pestka 05.03.2014 07:14
świetnie wyglądają
monisia1977 05.03.2014 07:09
fajnie wygladaja
paulina2157 05.03.2014 06:58
cudowne i bardzo pomysłowe
Lidzia 05.03.2014 05:18
Super, muszę je zrobić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak