Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wałeczki drożdżowe z dżemem porzeczkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3,2% 0,5 litra
drożdże 5 dag
masło 4 łyżki
mąka 0,5 kg
jajko 1
cukier 1 łyżeczka
sól pół łyżeczki
dżem porzeczkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Wałeczki drożdżowe z dżemem porzeczkowym

Mleko leciutko podgrzać dodać do niego rozkruszone drożdże i wymieszać. Roztopione masło, żółtko, cukier oraz sól dodajemy do naszego mleka z drożdżami i mieszamy. Odstawiamy i czekamy aż trochę urośnie. Kiedy to nastąpi dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od rąk. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto znacznie się powiększ swoją objętość wyjmujemy na oprószona mąką stolnicę i rozwałkujemy na grubość 1-2cm i kroimy na prostokąty. Na środku każdego ułożyć troszeczkę dżemu, zagiąć brzegi mocno zlepić tworząc wałeczki. Wałeczki posmaruj po wierzchu rozmąconym jajkiem.

Piec około 15-20 min w temp. 180C aż ładnie się zarumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 22.05.2014 10:45
fajny pomysł)
Ilona_eS 04.03.2014 21:14
wyglądają apetycznie
everay 04.03.2014 12:13
napewno przepyszne:)
Sylwia26 04.03.2014 11:33
apetycznie wygląda
Kejti 04.03.2014 11:26
Muszą być pyszne :-)
Piotr-21 04.03.2014 11:26
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak