Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brokuły i zielona fasolka zapiekane pod beszamelem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokuł 1
fasolka szaragowa 200 g
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 300 ml
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
parmezan starty 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Brokuły i zielona fasolka zapiekane pod beszamelem

Kroki postępowania

1
Brokuły dzielimy na różyczki, z fasolki odcinamy ogonki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Krok 1 - Brokuły i zielona fasolka zapiekane pod beszamelem foto
2
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem beszamelowym zalewamy warzywa. Całość posypujemy startym parmezanem.
Krok 2 - Brokuły i zielona fasolka zapiekane pod beszamelem foto
3
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st do zarumienienia sera.
Krok 3 - Brokuły i zielona fasolka zapiekane pod beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tahitha 04.03.2014 16:54
super przepis !!!
adelajda 04.03.2014 12:42
lubię warzywa w beszamelu
2milutka 04.03.2014 12:23
smacznie i pożywnie:)
Aleksandraa 04.03.2014 12:17
fajny dodatek do obiadu
jowant 04.03.2014 12:04
pyszny przepis ale mi smaku narobiłaś :D
Romanowka 04.03.2014 12:02
lubię warzywa a takie w szczególności!
Sylwia26 04.03.2014 11:33
ślinka leci
agnieszka131919 04.03.2014 11:19
uwielbiam takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak