Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 6 sztuk
margaryna 1 kostka
mąka 50 dag
jajko 1 sztuka
smietana 18% 3 łyżki
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier puder 15 dag
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
cynamon Prymat 3 łyżki
DODATKOWO:
margaryna do wysmarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

1. Jabłka myjemy i osuszamy. Obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cynamon i mieszamy.

2.Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem pudrem. Przesiewamy. Dodajemy olej, margarynę i masło. Siekamy. Zagniatamy z żółtkami, jajkiem i śmietaną.

3. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy. Jedną część wkładamy do blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Przykrywamy warstwą jabłek, a następnie drugą częścią ciasta. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 60 minut.

4. Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Rada: Do jabłek można dodać rodzynek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 08.03.2014 11:22
Ja też bardzo lubię jabłeczniki :)
Megg 04.03.2014 09:43
przepyszna szarlotka
Magula 04.03.2014 08:16
Uwielbiam jabłeczniki
halina17 04.03.2014 07:17
Dobre ciasto.
monisia1977 04.03.2014 06:55
super ciacho
babajaga1969 03.03.2014 22:31
smaczny, ciasto wygląda na pyszne
adelajda 03.03.2014 21:22
lubię szarlotki ale bez cynamonu
Aannkaa82 03.03.2014 21:18
Moje ulubione ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak