Przepis i sposób przygotowania na: Sushi maki
Kroki postępowania
Fileta pozbawiamy skóry, kroimy na paseczki ok 2cm, układamy w naczyniu i zalewamy sosem sojowym tak, aby łosoś był zanurzony, ale nie "utopiony".
Ostawiamy do lodówki. Dobrze zamarynowany łosoś jest bardzo delikatny w smaku i kruchy, barwa zewnętrzna jest ciemniejsza, natomiast w środku jest różowy.
Na każdym opakowaniu znajdują się przepisy, aczkolwiek mogą się nieznacznie od siebie różnić.
1. Ryż dokładnie myjemy.
2. Odstawiamy na jakiś czas (zależy od ilości czasu jaką dysponujemy- 30minut-1 godzina wystarczy, jednak ja preferuję na kilka godzin przed przygotowaniem go namoczyć w garnku)
3. Jeszcze raz delikatnie myjemy ryż
4. Następnie go odsączamy i wkładamy do średniej wielkości garnka)
5. Na jedną szklankę suchego ryżu (przed zamoczeniem) przypada 1,2 szklanki zimnej wody.
6. Ryż doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 10 minut na WOLNYM ogniu. (pokrywka oczywiście konieczna)
7. Po tym czasie odstawiamy go na 15 minut aby wchłonął resztę wody- bez ściągania pokrywki.
8. Następnie ryż przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką aby lekko się ostudził.
9. Gdy jest juz lekki przyrządzamy sos do niego- można robić samemu, bądź kupić już gotowy.
10. Do kubeczka/miseczki: 5 łyżeczek octu ryżowego, 1,2 łyżeczki sosu sojowego i maks łyżeczkę cukru (ja zazwyczaj daję pół, ale to zależy od preferencji smakowych)
11. Drewnianą łyżką mieszamy delikatnie ryż z sosem.
Stanowisku pracy potrzebujemy- matkę bambusową, nori, wasabi, łososia, ogórka, ryż i miseczkę z letnią wodą(aby lepiej nakładać ryż na nori).
Zawijając rolkę każdorazowo pamiętamy o tym, by ryż sięgał maksymalnie do 3/4 wysokości nori, oraz o aby nad nim rozprowadzić wasabi(chrzan japoński) po całej długości (nie za grupo, na opuszku palca)
Gotową rolkę kroimy na 6/8 kawałków.
Na zdj. wersja z tempurą:
lodowata woda, jajko, mąka, sos sojowy.
konsystencja cista naleśnikowego, kolor beżowy.
Na rozgrzanej patelni smażymy zamoczone w tempurze rolki sushi. na jedną stronę- kilka sekund.
Imbir można spożywać osobno w celu oczyszczenia kubków smakowych. ;)
Życzę smacznego!