Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z marmoladą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże 40 g
mleko ciepłe 250 ml
cukier puder 60 g
masło 50 g
żółtko jajek 4 szt
spirytus 1 łyżka
sól do smaku
cukier waniliowy
marmolada 200 g
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z marmoladą

Drożdże rozkruszyć i wsypać do połowy letniego mleka,dodać łyżkę cukru,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo żółtka i utrzeć na gładki krem.

Do mąki dodać szczyptę soli,wyrośnięty zaczyn,utartą masę,spirytus i resztę letniego mleka. Zagnieść ciasto,przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 20 części. Każdą porcję ciasta delikatnie rozciągnąć na dłoni,nałożyć łyżeczką marmoladę ,uformować kulkę i ułożyć na stolnicy wysypanej mąką. Pozostawić na ok. 20 minut aby wyrosły.

Rozgrzać dobrze olej i usmażyć pączki z obu stron. Upieczone pączki osączyć z nadmiaru tłuszczu układając je na ręczniku papierowym. Następnie polukrować.

lukier:

200 g cukru pudru

1 łyżka masła

aromat śmietankowy

100 ml gorącej wody

Do cukru pudru dodać masło,aromat oraz gorącą wodę. Lukier dokładnie utrzeć. Pączki maczać w lukrze i odstawić do wyschnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela_K 03.03.2014 18:13
ślinka leci:)
Krzysztof15 03.03.2014 17:53
bardzo lubie
Konczi 03.03.2014 17:52
mniam, już mi do takich tęskno :D
idealme 03.03.2014 17:36
pyszne pączusie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak