Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z marmoladą
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo żółtka i utrzeć na gładki krem.
Do mąki dodać szczyptę soli,wyrośnięty zaczyn,utartą masę,spirytus i resztę letniego mleka. Zagnieść ciasto,przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 20 części. Każdą porcję ciasta delikatnie rozciągnąć na dłoni,nałożyć łyżeczką marmoladę ,uformować kulkę i ułożyć na stolnicy wysypanej mąką. Pozostawić na ok. 20 minut aby wyrosły.
Rozgrzać dobrze olej i usmażyć pączki z obu stron. Upieczone pączki osączyć z nadmiaru tłuszczu układając je na ręczniku papierowym. Następnie polukrować.
lukier:
200 g cukru pudru
1 łyżka masła
aromat śmietankowy
100 ml gorącej wody
Do cukru pudru dodać masło,aromat oraz gorącą wodę. Lukier dokładnie utrzeć. Pączki maczać w lukrze i odstawić do wyschnięcia.