Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chutney z aronii

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aronia 300 g
cukier trzcinowy 0,5 szklanki
rozmaryn 3 gałązki
Goździki całe Prymat 8 szt
ziele angielskie 3 kulki
cebula 1 mała
olej rzepakowy do podsmażenia cebulki
ocet winny 50 ml
kandyzowane owoce 2 łyżki skórki pomarańczy
Gorczyca biała cała Prymat 0,5 łyżeczki
sól
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 6 kulek
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Chutney z aronii

Chutney to coraz popularniejszy dodatek w kuchni. Chutney z aronii nie jest jednak tak znany, jak ten np. z cebuli. Ten przysmak wywodzi się z kuchni indyjskiej, a samo chutney jest gęstym, aromatycznym sosem. 

Kroki postępowania

1
Cebulę posiekać w bardzo dorbną kostkę, podsmażyć ją na odrobinie oleju.

Do garnuszka wsypać aronię, zasypać cukrem i gotując lekko rozgniatać widelcem. Jak aronia troszkę puści soki dolać do niej 0,5 kubka wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gożdziki, gorczycę, rozmaryn (w całości) i gotować na bardzo małym ogniu do momentu aż sos lekko zgęstnieje.
Krok 1 - Chutney z aronii foto
2
Następnie dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy, podsmażoną cebulkę, zielony pieprz, ocet winny, posolić i popieprzyć. Gotować dalej na małym ogniu około 5 minut.

Naszykować małe słoiczki.
Krok 2 - Chutney z aronii foto
3
Jeszcze gorące nałożyć do słoiczków.
Krok 3 - Chutney z aronii foto
4
Szybko odwrócić je do góry dnem (jeśli się nie zassają trzeba będzie je pasteryzować).
Krok 4 - Chutney z aronii foto
5
Taki chutney dobrze smakuje do serów czy mięs ale także do drożdżówek czy innych wypieków.
Krok 5 - Chutney z aronii foto

Do czego można wykorzystać chutney z aronii? To idealny dodatek do słonych potraw, jak mięsa, ale tez dania kuchni wegetariańskiej. Chutney może mieć różny stopień ostrości - możecie więc dopasować przyprawy do swoich upodobań. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 19.04.2014 09:53
smakowicie się prezentuje
gosia1988 05.03.2014 15:58
fajny przepis
Mniam 03.03.2014 22:04
Interesujący przepis.
kasienka23 03.03.2014 19:48
ciekawy przepis, muszę wypróbować w przyszłym roku :)
Kolorowa 03.03.2014 19:16
aronia- samo zdrowie...a jeszcze te dodatki ;)
mufinka79 03.03.2014 18:26
Będzie wspaniałym dodatkiem do mięsiwka :)
Iwona32 03.03.2014 18:24
jakie dobre mniam
patryska76 03.03.2014 16:08
Piękne zdjęcie ;-) I ciekawy przepis ;-)
artur7 03.03.2014 15:02
pyszny sklad
Konczi 03.03.2014 14:56
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak