Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne ragout z kurczaka z rurkami penne

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka podwójny 60 dag
cebula 1 szt
boczek wędzony 100 g
pomidor 3 szt
czosnek 170 ząbek
śmietana 30% 200 ml
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
pieprz 1/2 łyżki
oregano 1/2 pęczka
sól
makaron penne 400 g
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne ragout z kurczaka z rurkami penne

Boczek pokroić w kosteczkę, usmażyć na suchej patelni. Zdjąć z patelni. Filet z kurczaka umyć, pokroić w cienkie paski, usmażyć na tłuszczu od smażenia boczku. Smażyć ok. 4 min na silnym ogniu. Na maśle zeszklić posiekaną cebulkę, dodać drobno posiekany czosnek. Oprószyć mąką i zrobić zasmażkę. Następnie, stale mieszając, dodać śmietankę i 100ml wody. Zagotować. Dusić ok. 5 min na małym ogniu. Pomidory umyć, pokroić w kosteczkę. Wraz z mięsem z kurczaka dodać do śmietanowego sosu. Wsypać posiekane oregano oraz młotkowany pieprz, dodać koncentrat pomidorowy. Dusić ok. 8 min na małym ogniu, aby sos nieco odparował. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem penne, przed podaniem posypać podsmażonymi skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 01.08.2014 00:41
Apetyczne, uwielbiam takie dania.
Rafał10 03.03.2014 14:52
bardzo lubię takie dania :)
stef 03.03.2014 14:18
Pożywne i smaczne.
Jadwiga/Jaga85 03.03.2014 13:31
Ależ pyszny objadek
kasiaw 03.03.2014 13:02
pyszne danie
sylwia_sl 03.03.2014 12:51
Bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak