Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie pierogi z zasmażanym boczkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
woda ciepła 250 ml
żółtko jajek 2 szt
masło 1 łyżka
sól 0,5 łyżeczki
ziemniaki 0,7 kg
cebula 2 sztuki
olej 2 łyżki
sól
pieprz ziołowy XXL
boczek 20 dkg
olej 3 łyżki
twaróg 250 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pierogi z zasmażanym boczkiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie. odlewamy i przecieramy przez praskę. Dodajemy pokruszony twaróg i pokrojone w kostkę dwie cebule podsmażone na 2 łyżkach oleju. Doprawiamy mocno solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Ugniatamy na jednolitą masę. Mąkę zalewamy gorącą wodą i mieszamy. Dodajemy żółtka, masło i sól. Zagniatamy jednolite ciasto, wałkujemy i wycinamy kółka. Nakładamy na nie farsz i zlepiamy. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z odrobiną oleju i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia. Boczek kroimy w drobne paseczki, solimy i smażymy na oleju, aż mocno się przysmaży. Pierogi podajemy razem z boczkiem polane olejem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 03.03.2014 11:36
dla mnie smaczna potrawa
jowant 03.03.2014 11:28
jedne z moich ulubionych :)
adelajda 03.03.2014 11:01
lubię pierogi ruskie
Niki22 03.03.2014 10:52
domowe pierożki są najlepsze :))
norweska20 03.03.2014 10:40
pierogi bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak