Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki pełnoziarniste
10 dkg maku
3 łyżki cukier brązowy
2 łyżki margaryny
10 dkg rodzynki
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka słupki migdałowe
2 łyżki płatki migdałowe
1 jajko
aromat migdałowy
Przygotowanie maku
Mak mielimy zalewamy wrzątkiem tyle aby mak był mokry dodajemy cukier ,rozpuszczoną margarynę,rodzynki,wiórki kokosowe,migdały słupki, i 2 łyżki bułki tartej mieszamy i studzimy.
Jak mak trochę przestygnie wbijamy jedno jajko mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę cukry,proszek do pieczenia i sodę mieszamy
Do drugiej miski wlewamy maślankę ,olej wbijamy jajko
mieszamy krótko ręcznie trzepaczką.
Do wymieszanych mokrych składników wsypujemy suche
składniki mieszamy bardzo krótko.
Foremkę na muffinki 12 szt wykładamy papierowymi papilotkami.
Do foremki dajemy łyżeczką porcję ciasta ,następnie dajemy mak na górę dajemy pozostałe ciasto.
Górę każdej muffinki posypujemy płatkami migdałowymi.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut 175 st.
POLECAM!!!