Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina z rumianego wywaru z sosem musztardowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wieprzowina 0,5 kg
włoszczyzna 1 sztuka bez kapusty
cebula 1 sztuka
lubczyk świeży 1 gałązka
pietruszka zielona 1 gałązka
seler 1 gałązka naci korzeniowego
tymianek 1 gałązka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
Goździki całe Prymat 2 sztuki
pieprz 8 sztuk ziarnistego
woda 1 litr
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
śmietana 12% 1/4 szklanki
Musztarda francuska Prymat 2 łyżeczki
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
miód 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina z rumianego wywaru z sosem musztardowym

Kroki postępowania

1
Obrane i umyte warzywa ( prócz cebuli) osuszyć i pokroić na węższe i mniejsze kawałki.
Cebulę obrać z wierzchniej łuski ( spodnia brązowa ma zostać)- przekroić na pół.
Opiec warzywa na suchej patelni na rumiano by cukry zawarte w warzywach uległy karmelizacji.
Do garnka włożyć warzywa, przyprawy ( liście, ziele, pieprz, goździki).Zalać wodą. Wlać 1 łyżkę maggi. Doprowadzić do wrzenia,
Do gorącej wody włożyć mięso i gotować potem na małym gazie ok. 1,5 godziny *.
Krok 1 - Wieprzowina z rumianego wywaru z sosem musztardowym foto
2
Gdy mięso jest już miękkie wyjąć je i zawinąć w folię aluminiową by nie ostygło.
Wywar przecedzić. Odlać 1 szklankę wywaru na sos .Marchew, seler, pietruszkę , mięso zostawić w pozostałym wywarze by nie ostygły .
Krok 2 - Wieprzowina z rumianego wywaru z sosem musztardowym foto
3
W garnuszku rozpuścić masło i ogrzewać by zrobiło się lekko brązowe. Zasypać mąką, wymieszać.
Krok 3 - Wieprzowina z rumianego wywaru z sosem musztardowym foto
4
Rozprowadzić wywarem z gotowania.
Dodać musztardy i śmietankę. Doprawić do smaku miodem .
Krok 4 - Wieprzowina z rumianego wywaru z sosem musztardowym foto
5
Mięso pokroić w plastry. Podawać z sosem , ziemniakami i warzywami z wywaru ( przed podaniem skroić zbrązowiałe plamki z rumienienia).

* Jeśli chcemy mieć soczyste mięso wkładamy je do gorącego wywaru by od razu zamknąć zewnętrzne pory mięsa. Wtedy soki pozostają wewnątrz . Odwrotnie - mięso na wywar zaczynamy gotować w zimnej wodzie. Tu bardziej zależy mi na soczystości mięsa- wywar na krupnik i tak będzie smaczny.
Krok 5 - Wieprzowina z rumianego wywaru z sosem musztardowym foto
6
W zasadzie miało być zupełnie inaczej. Chciałam kupić malutką golonkę ( czasem nie sposób odmówić Mamie).Jak to się stało , że panienka wzięła kawałek leżącej obok łopatki bez kości , zważyła, zapakowała i podała mi - nie wiem. A ja zagadana zamiast patrzeć co mi pakują posłusznie zapłaciłam i poszłam do domu. Dopiero jak się rozpędziłam do robienia obiadu okazało się , że golonka to łopatka i nici z duszonej w soku jabłkowym z karmelem będą :(.
Łopatka niczego sobie więc tak naprawdę tragedii nie ma - ugotuję ją w mocnym wywarze z zarumienionych warzy i podam w sosie musztardowym, a na wywarze zrobię krupnik jaglany.
Krok 6 - Wieprzowina z rumianego wywaru z sosem musztardowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 02.03.2014 19:58
bardzo lubię sos musztardowy :)
MagdaXXX 02.03.2014 19:44
super mięcho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak