Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwiniowa rolada z masą piankową

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 4
mąka pszenna 3 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 5 łyżka
cukier wanilinowy 8 g
barwnik spożywczy 5 kolor
masa
serek waniliowy 550 g
serek straciatella 2 szt
woda 2 szk
galaretka morelowa 1
brzoskwinia 2
mięta

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowa rolada z masą piankową

Kroki postępowania

1
Biszkopt :
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
5 kolorów barwników spożywczych
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Potem do miski z masą jajeczną przesiać obie mąki i wymieszać ale już ręcznie. Ciasto podzielić na 5 części i do każdej z nich dodać po odrobinie barwników spożywczych ( kolory mogą być według własnego upodobania ). Dokładnie ale delikatnie wymieszać każdy kolor osobno. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia i na papier kleksami wyłożyć wszystkie kolory masy.
Krok 1 - Brzoskwiniowa rolada z masą piankową foto
2
Następnie łopatką lub innym narzędziem wyrównać powierzchnię i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 20 minut.
Krok 2 - Brzoskwiniowa rolada z masą piankową foto
3
Po upieczeniu wyjąć biszkopt na ściereczkę papierem do góry i zdjąć papier a potem biszkopt zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Taki rulon zostawić do wystudzenia.
Krok 3 - Brzoskwiniowa rolada z masą piankową foto
4
Masa :
550 g serka waniliowego z kawałkami wanilii ( 400 g + 155 g )
2 serki stracciatella ( po 155 g każdy )
2 szk gorącej przegotowanej wody
1,5 op galaretki morelowej
Dodatkowo :
2 brzoskwinie ( świeże )
małe listki mięty
Masa :

Galaretkę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie i schłodzić. Wszystkie serki umieścić w misce, zmiksować i dodając zimną galaretkę nadal mieszać aż się połączy. Gdyby okazało się, że jest rzadka wystarczy wstawić ją do lodówki do lekkiego ścięcia.

Przełożenie :

Brzoskwinie umyć i pokroić w kostkę. Zimny biszkopt rozwinąć ze ściereczki, wyłożyć masę ( część zostawić na wierzch rolady ) i rozsmarować po biszkopcie. Część brzoskwiń zostawić do dekoracji rolady a resztę rozsypać na masie piankowej.
Krok 4 - Brzoskwiniowa rolada z masą piankową foto
5
Zwinąć roladę i położyć ją łączeniem do dołu. Wierzch rolady pokryć masą i posypać odłożonymi kostkami brzoskwini.
Krok 5 - Brzoskwiniowa rolada z masą piankową foto
6
Roladę wstawić do lodówki do stężenia na co najmniej godzinę a przed podaniem udekorować listkami mięty.
Krok 6 - Brzoskwiniowa rolada z masą piankową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 02.03.2014 22:44
Przepięknie wygląda.
Gabi44 02.03.2014 18:15
Ale kolorowa,wiosenna.
2milutka 02.03.2014 18:04
cudowny wypiek:)
patryska76 02.03.2014 17:54
Świetny pomysł ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak