Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowa rolada z masą piankową
Kroki postępowania
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
5 kolorów barwników spożywczych
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Potem do miski z masą jajeczną przesiać obie mąki i wymieszać ale już ręcznie. Ciasto podzielić na 5 części i do każdej z nich dodać po odrobinie barwników spożywczych ( kolory mogą być według własnego upodobania ). Dokładnie ale delikatnie wymieszać każdy kolor osobno. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia i na papier kleksami wyłożyć wszystkie kolory masy.
550 g serka waniliowego z kawałkami wanilii ( 400 g + 155 g )
2 serki stracciatella ( po 155 g każdy )
2 szk gorącej przegotowanej wody
1,5 op galaretki morelowej
Dodatkowo :
2 brzoskwinie ( świeże )
małe listki mięty
Masa :
Galaretkę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie i schłodzić. Wszystkie serki umieścić w misce, zmiksować i dodając zimną galaretkę nadal mieszać aż się połączy. Gdyby okazało się, że jest rzadka wystarczy wstawić ją do lodówki do lekkiego ścięcia.
Przełożenie :
Brzoskwinie umyć i pokroić w kostkę. Zimny biszkopt rozwinąć ze ściereczki, wyłożyć masę ( część zostawić na wierzch rolady ) i rozsmarować po biszkopcie. Część brzoskwiń zostawić do dekoracji rolady a resztę rozsypać na masie piankowej.