Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soczewicą i żółtym serem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
jajko 1 szt
soczewica 1 i1/2 szklanki
ser żółty 15 dag
cebula 2 szt
bazylia 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicą i żółtym serem

Kroki postępowania

1
Soczewicę wypłukać zalać 2 szklankami wody, dodać oregano, bazylię, sól i gotować do miękkości około pół godziny.Po ugotowaniu odparować, rozgnieść częściowo łyżką lub tłuczkiem, albo jak przepuścić przez praskę. Osobiście jak trochę ziaren jest w całości więc tylko rozgniatam.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu. Ser żółty zetrzeć na tarce do sera. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić pieprzem
Krok 1 - Pierogi z soczewicą i żółtym serem foto
2
Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto na pierogi. Rozwałkować cienko, wyciąć szklanką kółka i po nałożeniu farszu zlepić rogi. Ja swoje robiłam przy użyciu foremki do pierogów. Ugotować w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty.
Krok 2 - Pierogi z soczewicą i żółtym serem foto
3
Po ostudzeniu podsmażyć na rumiano na tłuszczu. Podawać z czerwonym barszczykiem lub surówką
Krok 3 - Pierogi z soczewicą i żółtym serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 22.06.2014 21:29
ciekawy przepis
romanrafal
romanrafal 01.06.2014 08:03
Bardzo ciekawe,nigdy takich nie jadłem.
Kejti 31.03.2014 22:12
Nigdy takich nie jadłam,poproszę :-)
okrysia 09.03.2014 10:45
SMACZNE TO!
matesko 04.03.2014 09:09
chętnie takie bym zjadła
Skoter 03.03.2014 15:37
smaczne, polecam
adelajda 02.03.2014 18:20
dobre pierogi :)
patryska76 02.03.2014 18:00
Smaczne pierożki ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak