Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek makowy z białek

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
cukier puder 1 1/4 szklanki
białko 1 szklanka
mak 1 szklanka
margaryna 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżka
aromat migdałowy 1 szt.
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Placek makowy z białek

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Margarynę podgrzać i przestudzić. Wymieszać mak z cukrem, mąką i dodać rozpuszczoną margarynę, oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Placek makowy z białek foto
2
Z białek ubić sztywną pianę.
Krok 2 - Placek makowy z białek foto
3
Połączyć z resztą składników, delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Placek makowy z białek foto
4
Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 170 stopni około 35 minut.
Krok 4 - Placek makowy z białek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 02.03.2014 10:46
Czasami piekę ciasta na białkach i choć są smaczne to jak dla mnie trochę gumowate. Chyba, że robię coś nie tak i dlatego takie mi wychodzą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak