CHLEB OWSIANY NA ZAKWASIE ZE SŁONECZNIKIEM

CHLEB OWSIANY NA ZAKWASIE ZE SŁONECZNIKIEM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas żytni

    1/2 szkl
  • drożdże

    10 g
  • płatki owsiane

    1 szkl
  • słonecznik łuskany

    1 szkl
  • woda

    1/2 l
  • sól

    2-3 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • otręby

    garść
  • mąka chlebowa

    700 pszenna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zrobienie zakwasu jest banalnie proste: przez 4 kolejne dni musimy go tylko dokarmiać systematycznie. Najlepiej nastawić go w słoiku litrowym. Zaczynamy od wsypania 3 czubatych łyżek mąki - żytniej na zakwas żytni, pszennej na zakwas pszenny i około 1/2 szkl. ciepłej wody. Przez następne dni, rano i wieczorem, dokarmiany zakwas wsypując po łyżce mąki i dolewając łyżkę wody. Powinien być gęsty, bulgotać lekko i mieć kwaskowaty zapach - i to wszystko :) Po 4 dniach jest gotowy do użycia. Jeżeli nie wykorzystamy całego zakwasu, to wkładamy go do lodówki i na 2 dni przed pieczeniem następnego chlebka wyjmujemy, dokarmiamy i już jest gotowy :)
Wszystkie składniki (bez otrębów) wymieszać ręcznie lub robotem w dużej misce, przykryć ściereczką i zostawić na noc w temp. pokojowej do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozłożyć na płaski placek, złożyć jak kopertę. Można też go podsypać otrębami i obtoczyć formując bochenek. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 60 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 240 st.C wraz z żeliwnym garnkiem lub szklaną dużą brytfanką z pokrywkami. Wyrośnięty chlebek włożyć do gorącej brytfanki, przykryć i piec przez 35 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temp. do 200 st. C i piec przez 30-35 min. Studzić na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Niki22

28.02.2014 23:50
lubię taki domowy chlebuś :)

kornelcia

28.02.2014 22:49
smaczny taki domowy chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat