Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz mieszany na mini placuszkach

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 600 g
cebula 1
kapusta biała 250 g
papryka biała 1
marchew 3
fasolka szparagowa 1 garść
woda 500 ml
przyprawy
ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 2 łyżka
jajko 3
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz mieszany na mini placuszkach

Kroki postępowania

1
Gulasz :
600 g świeżej szybki wieprzowej
1 cebula
kawałek młodej kapusty ( 200 g )
1 biała papryka
3 młode marchewki
1 garść żółtej fasolki szparagowej
kilka gałązek natki pietruszki
sól morska z magnezem do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili do smaku
kucharek w płynie do smaku
kilka łyżek oleju rzepakowego
ok. 500 ml filtrowanej wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Gulasz :

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Warzywa obrać, umyć i kapustę i paprykę pokroić w kostkę, fasolkę na kawałki, marchew w plasterki a natkę posiekać. Na patelni lub w garnku rozgrzać kila łyżek oleju i wrzucić mięso. Smażyć na złoto brązowy kolor a następnie dodać cebulę i ją zrumienić.
Krok 1 - Gulasz mieszany na mini placuszkach foto
2
Dodać przygotowane warzywa, podsmażyć około 2 minuty a potem wlać wodę oraz dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby doprawić. Mąkę rozrobić z mąką ziemniaczaną i zagęścić nią sos, zagotować i przykryć pokrywką.
Krok 2 - Gulasz mieszany na mini placuszkach foto
3
Placki :
1 kg ziemniaków ( młodych )
3 jajka
2 łyżki mąki
sól morska z magnezem do smaku
pieprz czarny do smaku
olej rzepakowy do smażenia

Placki :

W czasie, gdy gulasz się dusi obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potem dodać do nich jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku i wymieszać masę ziemniaczaną.
Krok 3 - Gulasz mieszany na mini placuszkach foto
4
Na patelni rozgrzać olej i kłaść na gorący porcje ciasta ( ja używam łyżki do lodów ) lekko rozpłaszczając. Placki smażyć na złoty kolor aby były chrupiące. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym a następnie układać na talerze razem z przygotowanym gulaszem piętrowo.
Krok 4 - Gulasz mieszany na mini placuszkach foto
5
( Można podać według swojego upodobania ).
Krok 5 - Gulasz mieszany na mini placuszkach foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 28.02.2014 18:02
Pyszności :)
PaniMISIOWA 28.02.2014 15:54
naprawdę nie rozumiem dlaczego mistrzowie smaku ocenili ten przepis na 4/5... dla mnie bomba!
probofka 28.02.2014 15:19
świetne danie
Milka100 28.02.2014 14:09
fajny przepis i pięknie podane
ada.la 28.02.2014 13:46
fajny przepis
wyattearp 28.02.2014 12:02
super podane!!
wwwiolka 28.02.2014 11:38
Świetny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak