Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowy chleb

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
mąka pełnoziarnista 0,5 kg
płatki owsiane 0,5 szklanki
ziarna słonecznika 3 łyżki
siemię lniane 2 łyżki
otręby pszenne 0,5 szklanki
drożdże 5 dag
sól 1 łyżka
ocet 10 % 2 łyżki
cukier 1 łyżka
woda ciepła 1 litr
smalec do foremek
foremki 2
Bułka tarta klasyczna Prymat do foremek

Przepis i sposób przygotowania na: domowy chleb

wymieszac składniki suche. drozdze zalac 0,5 litra ciepłej wody. Odstawic na 5 minut, potem wlac do suchych skłAdników, wyrobic ciasto, wymieszac łyżka. Odstawic na 20 minut. Po takim czasie przemieszac ciasto mokrą łyżka. Foremki wysmarowac smalcem i oprószyć bułka tarta. Do nich wyłożyc ciasto na chlebek. Wygładzic powierzchnie mokra łyżka. Zostawic do wyrosniecia na kolejne 20 minut.
Piekarnik nagrzac do 250 stopni.
Wyrosniety chlebek spryskac lekko woda i posypac wg uznania mąka, ziarniami. Wstawic do piekarnika. Zmniejszyc temperature do 230 stopni. Piec około 50 minut. studzic godzine.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdalea 01.03.2014 23:47
Chętnie spróbuję :-)
pajbek 27.02.2014 21:38
Pyszny chlebek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak