Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka ryżowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kleik ryżowy 1 opakowanie
margaryna 1 kostka
cukier wanilinowy 1
cukier 1 szklanka
jajko 5
dżem truskawkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka ryżowe

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Oddzielić żółtka od białek.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym w makutrze* na jasny krem, następnie po utarciu dodawać po żółtku (każde żółtko osobno należy dokładnie utrzeć w masę). Dodać kleik ryżowy i wymieszać drewnianą łyżką na jednolitą masę. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą ryżową.
Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wykładać po łyżce cista robiąc w nich otwory. Należy pamiętać o odstępach między ciastkami.
Piec przez 15 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.
Do otworów w ciasteczkach nakładać dżem (w moim przypadku truskawkowy, ale może on być o dowolnym smaku).
Smacznego!

* jeżeli nie mamy makutry to uważam że można zastąpić to mikserem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 22.09.2014 09:12
Chętnie spróbuję :-)
Mniam 26.02.2014 21:14
Bardzo mi smakują ciasteczka na kleiku ryżowym.
gibli 26.02.2014 17:10
smaczne ciasteczka
Konczi 26.02.2014 17:07
proste ciasteczka i ładnie wyglądają
Romanowka 26.02.2014 16:50
ciekawy przepis, a ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak