Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki wołowe na kurczaku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki wołowe 0,5 kg
Kurczak (cały )
marchew 3 szt
pietruszka 2 szt
seler
czosnek 3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
majeranek 5 łyżek
ziele angielskie do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki wołowe na kurczaku

Flaki wołowe kilkukrotnie gotujemy przelewając zimną wodą, aż stracą nieprzyjemny zapach. Kurczaka zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Po zagotowaniu zdejmujemy szumy, solimy i gotujemy aż mięso lekko zmięknie. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubej tarce. Kurczaka wyjmujemy z wody, obieramy z mięsa i kroimy je na paski. Do rosołu wrzucamy flaki, mięso z kurczaka, starte warzywa, ząbki czosnku i wszystkie przyprawy. Gotujemy do miękkości flaków, uzupełniając wrzątkiem wg potrzeb. Mąkę przesmażamy na maśle i rozprowadzamy w zupie. Chwilę jeszcze gotujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 27.02.2014 08:36
dla mnie dobre danie
adelajda 26.02.2014 16:27
dobre flaczki :)
Konczi 26.02.2014 15:04
lubię flaczki :)
Piotr-21 26.02.2014 14:08
palce lizać
Barbara/zuza22_85 26.02.2014 13:59
pyszniutkie flaczki
Megg 26.02.2014 13:32
pyszne flaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak