Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet Babuni

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątroba wieprzowa 49 dag
wołowina bez kości 70 dag
udka z kurczaka 4 szt
seler naciowy 2 łodyga
pietruszka 2 szt
marchewka 3 szt
seler korzeniowy 0,5 szt
cebula 3+2 szt
por zielona część 1 szt
bułka czerstwa 3 szt
mleko do namoczenia wątroby
grzyby leśne 23 dag
czosnek 4 ząbek
Ziele angielskie całe Prymat 10 szt
Liść laurowy suszony Prymat 6 szt
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 2 łyżeczka ziarenek
sól do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
papryka mielona do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
śmietana 30% 3 łyżka
wino białe 3 łyżka
gin 4 łyżka
żółtko jajek 8 szt
białko 8 szt
koperek 1-2 łyżka
grzyby suszone 5 szt
boczek 1,70 surowy bez kości
karkówka 1,80 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet Babuni

4 keksówki o wymiarach 30/12 cm, natłuszczone i oprószone bułką tartą.
Wątrobę oczyścić z błon, namoczyć w wodzie a po godzinie odlać wodę a zalać ją m;lekiem.
Do dużego garnka włożyć oczyszczone warzywa i mięso, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Zebrać szumowiny i dodać listki laurowe, ziele, pieprz w ziarenkach, czosnek, suszone grzybki, sól. Gotować wolno aż mięso zmięknie. W trakcie doprawić wywar.
W tym czasie zeszklić 2 cebule pokrojone w kostkę i dodać grzyby leśne lub pieczarki, podsmażyć kilka minut. Pod koniec doprawić pieprzem ziołowym, solą, dodać śmietanę i wino. Poddusić kilka minut. Gdy lubicie warto dodać natkę lub koperek. Wystudzić.
Odlać trochę wywaru i namoczyć w nim czerstwe bułki, gdy będą już gotowe, osączyć.
30 minut przed końcem gotowania do wywaru włożyć wątróbkę.
Kurczaka wyjmujemy wcześniej z wywaru, aby się nie rozpadł w trakcie gotowania.
Ugotowane mięso pokroić na kawałki, wystudzić dobrze, aby nie potępić noży od maszynki.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni na 2 grzałki : góra dół.
Schłodzone mięso, warzywa, osączone bułki i przesmażoną cebulę z grzybami 3 razy zemleć.
Do masy dodać żółtka, przyprawy oraz Gin Lubuski i wyrobić masę.
Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.
Masę przełożyć do keksówek i wyrównać ręką zwilżoną w oleju.
Wstawić do piekarnika na około 1 godzinę i 35 minut.
Do piekarnika wstawić też naczynie z wodą.
Schłodzony pasztet wyjąć z foremek. Gdyby nie dał się dobrze wyjąć potrzymać chwilkę formę z pasztetem nad gazem, wtedy pięknie odejdzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 09.05.2014 10:38
Uwielbiam takie pasztety,domowe są najlepsze :-)
gacopierz23 17.04.2014 21:20
domowej roboty najlepsze
Jagódka77 09.04.2014 13:15
lubię domowe pasztety, ten wygląda tak apetycznie, że aż zgłodniałam
gusia1000 07.03.2014 22:55
Znakomity pasztet.
malaczarna23 07.03.2014 21:06
wspaniały pasztecik!uwielbiam takie domowe
caralajna 27.02.2014 18:14
taki pasztet z chęcią bym zjadła, nie ma to jak domowy
Michał2 25.02.2014 21:49
jak Babuni to musi być pyszny
Anna169Hosz 25.02.2014 21:38
No no, pasztet dla wielu głodomorów!
Przepisy Joanny 25.02.2014 20:50
Kochani dziękuję i polecam. Pozdrawiam cieplutko
Mysiunia 25.02.2014 20:28
ile pasztetów :) super!
cukiereczek 25.02.2014 20:26
ja też robię domowe są najlepsze
DorotaZ 25.02.2014 20:10
Chętnie bym takiego skosztowała:)
stokrotka 25.02.2014 20:02
super propozycja
PaniMISIOWA 25.02.2014 19:53
uwielbiam domowe paszety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak