Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos beszamelowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
mleko 1/2 szkl
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy

Sos beszamelowy przygotowujemy w bardzo prosty sposób . Jest znakomity np. do lazanii.
W rondelku rozpuszczamy masło , dodajemy mąkę i szybko mieszamy . Wlewamy porcjami mleko , cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu . Uważajmy , aby nie było grudek . Gdy sos będzie gęsty , doprawiamy solą i gałką muszkatołową .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pawlus14 11.03.2015 22:36
super sosik
margaret 25.02.2014 18:18
dobry sos))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak