Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mezze maniche rogate z kulkami mięsnymi w sosie neapolitańskim

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory krojone z puszki 1 puszka
czosnek 2-3 ząbki
olej rzepakowy 2 łyżki
mięso mielone wołowe 400 g
jajko 2 sztuki
cebula
sól
pieprz
oregano
parmezan starty
makaron rurki
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Mezze maniche rogate z kulkami mięsnymi w sosie neapolitańskim

Zaczynam od sosu. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i dodać drobno pokrojoną szalotkę z czosnkiem i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Dodać pomidory posolić i popieprzyć do smaku, dodać oregano. Całość zmiksować blenderem, żeby sos był gładki i dusić na wolnym ogniu.
W tym czasie wstawić wodę na makaron dobrze posoloną. Następnie mięso włożyć do miski dodać jajka, posiekaną drobniutko szalotkę, czosnek i przyprawić wg uznania solą, pieprzem, ziołami. Dokładnie wymieszać i formować malutkie kuleczki. Włożyć je do pyrkającego się sosu i dusić przez ok 15-20 minut. Jeżeli robimy duże kulki to czas ich gotowanie się wydłuży. W razie gdyby sos bardzo zgęstniał można podlać odrobiną wody. Całość połączyć z ugotowanym makaronem all dente, ja bardzo obficie posypuję parmezanem, świeżą bazylią i wołam: Obiad!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 25.02.2014 16:25
Lubię takie potrawy.
artur7 25.02.2014 15:26
poprostu poezja
malaczarna23 25.02.2014 09:39
przepyszny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak