Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aksamitna zupa krem z selera z pestkami dyni

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler 1 sztuka
seler nać 1 łodyga
ziemniak 1-2 sztuki
imbir starty 1 cm
bulion warzywny 1 litr
oliwa 2 łyżki
masło 2 łyżki
sól
pieprz
pestki dyni 2 łyżki
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitna zupa krem z selera z pestkami dyni

W rondelku rozgrzać oliwę i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Selera i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę dodajemy do cebuli (należy je obsmażyć od razu po pokrojeniu gdyż szybko ciemnieją) i obsmażamy ok 3-4 minuty, ścieramy ok 1 cm świeżego imbiru zalewamy bulionem lub przegotowaną wodą i gotujemy ok 15- 20 minut aż warzywa zmiękną. Następnie nelezy je zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Przyprawić solą i pieprzem. Aby zupa była jeszcze bardziej aksamitna dodajmy łyżkę masła.
Na suchej patelni podprażyć pestki dyni posypać nimi krem przed podaniem.
Zupa może nie wyglada atrakcyjnie ale zapewniam, że smak wszystko zmienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Romanowka 25.02.2014 09:20
zdrowa zupka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak