Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szpinakowa z jajkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak 50 g
bulion 2 l
czosnek 2 ząbki
słodka śmietana 1/3 szklanki
mąka 2 łyżki
masło 4 łyżki
sok z cytryny 3 łyżki
sól
pieprz
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szpinakowa z jajkiem

Świeży czosnek dokładnie myjemy i drobno kroimy. Do garnka wrzucamy dwie łyżki masła i rozgrzewamy je. Wrzucamy do niego roztarty czosnek i solimy odrobinę. Do podsmażonego czosnku dodajemy szpinak i gdy straci swoją objętość, wlewamy do garnka bulion i gotujemy kilka minut. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim mąkę. Taką zasmażką zagęszczamy zupę, dolewamy śmietanę z sokiem cytrynowym oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 28.04.2014 12:35
pyszna zupa dawno jej nie jadłem
Adamorek 24.02.2014 23:10
uwielbiam takie zupy
Milka100 24.02.2014 21:41
smaczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak