Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy sernik bez sera
Zagnieść ciasto. ¼ masy owinąć folią spożywczą i zmrozić.
Resztą ciasta wylepić dno dużej blachy, uprzednio natłuszczonej i oprószonej bułką tartą lub wysłanej papierem do pieczenia.
Przykryć folią, aby nie wysychało i schłodzić.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st
Wykonanie masy:
Śmietanę roztrzepać mątewką razem z budyniem,/proszek/ i wanilią.
Jak masa będzie jednolita dodać kokos i wymieszać.
Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli, nadal ubijając dodawać stopniowo cukier.
Delikatnie połączyć z masą śmietanową i przelać na ciasto w blasze.
Na wierzch zetrzeć ciasto zmrożone i wstawić do gorącego piekarnika.
Piekłam równo 1 godzinę.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki i pozostawić tak ciasto przez 15 minut.
Porada:
Do ciasta można dodać brzoskwinie, wtedy na ciasto kruche wylać 1/3 masy, ułożyć połowę brzoskwiń, znów 1/3 masy i reszta brzoskwiń. Na wierzch zetrzeć ciasto zmrożone. Zamiast owoców może być gorzka czekolada, my wolimy bez dodatków.Gdy wolimy ciemne ciasto ując mąki a w jej miejsce dodać kakao